La 10 kilometri de pitoreasca staţiune Sovata se află comuna Praid, devenită cunoscută datorită Salinei Praid. Dinspre vest, Praidul este poarta judeţului Harghita. Aici, valea se strâmtează şi mai mult, iar munţii sunt mai aproape. Peisajul este un mic paradis pentru cei care nu se limitează să savureze împrejurimile doar gonind din maşini şi autobuze.
Una dintre cele mai mari saline din ţară şi din Europa, Salina Praid este o importantă sursă de venit pentru locuitorii zonei, dar şi pentru economia Transilvaniei. Rezervele salinei au fost exploatate pentru prima oară acum 500 de ani, iar în urmă au rămas goluri subterane imense ce fac ca adâncimea salinei să ajungă până la 2.700 de metri. Pentru a vizita Salina Praid, accesul se face cu ajutorul unui autobuz, care parcurge un tunel de 1.500 de metri, după care se coboară 300 de trepte abrupte.
La capătul scărilor, veţi avea ocazia să păşiţi într-un univers unic: un orăşel subteran cu baze de tratament, locuri de joacă pentru copii, bibliotecă, muzeu, galerii de artă cu sculpturi ale tinerilor artişti, cafenele şi o capelă unde turiştii se pot ruga sau pot asista la slujbele săptămânale, potrivit infoturism.ro. Muzeul are un patrimoniu fascinant, bogat în cristale de sare, instrumente şi unelte folosite în exploatarea şi transportul sării şi în obiecte de artă populară. Interesant este faptul că, indiferent de anotimp, temperatura în salină este de 16 grade Celsius.
Salina este vizitată de turiştii care au probleme cu căile respiratorii. În fiecare zi, timp de 18 zile cât durează tratamentul standard, pacienţii coboară în salină, la o adâncime de 120 de metri, iar timp de 4 ore, inhalează aerul din mină, se plimbă sau fac gimnastică, sub stricta atenţie a unui personal medical. La tratament sunt binevenite toate categoriile de vârstă, începând de la copiii de 2 ani, până la peste 60 de ani