Prin Biblionet, mediul urban, dar în special mediul rural se bucură de o mai mare tehnologizare în cadrul comunităţii. Serviciile oferite de acest program prin biblioteci ajută oamenii să-şi rezolve problemele fără să fie nevoie să străbată zeci de kilometri.
Programul „Biblionet - lumea în biblioteca mea“ este de trei ani în România şi se desfășoară pe o durată totală de cinci ani. El le-a facilitat şi le facilitează în continuare românilor accesul gratuit la informaţie, prin dezvoltarea unui sistem de biblioteci publice moderne.
Judeţul Dolj a intrat în programul Biblionet în al doilea an, mai exact în 2010, şi, de atunci, prin Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ şi cu acceptul şi sprijinul primăriilor, programul a fost implementat în 66 de biblioteci din judeţ, cărora urmează să li se adauge încă 27. Efectele se văd clar, mai ales în mediul rural, atât din punctul de vedere al echipamentelor cu care au fost dotate bibliotecile comunale, cât şi din cel al activităţii dinăuntrul lor.
Biblionet în mediul rural
Biblioteca Comunală din Cerăt a fost introdusă în program încă din prima serie de 20 de biblioteci, adică din 2010. Dotările valabile pentru fiecare dintre bibliotecile din mediul rural au constat în patru calculatoare cu camere video, câte un videoproiector, o imprimantă, un scanner şi echipamente de reţea, dar şi accesul la internet, atât de căutat în ziua de azi. Bibliotecara Adelina Constantinescu, ce stă în lumea cărţilor de 15 ani, spune că „programul este binevenit, atât pentru tineri, cât şi pentru bătrâni“. Cei ce calcă pragul bibliotecii din Cerăt folosesc internetul la plătirea utilităţilor, iar părinţii vin, deseori, să stea de vorbă cu copiii plecaţi peste hotare. Se mai fac şi fişe de lectură, şi chiar în număr mare, completează bibliotecara, însă internetul contează mai mult.
La Goicea, o c