O singură zi desparte două dintre cele mai înfricoșătoare sărbători ale lumii, Halloween, celebrată pe 31 octombrie, și Ziua Morților, un obicei autohton marcat pe 1 noiembrie, când românii din zona Transilvaniei merg în cimitire și aprind lumânări.
Sărbătoarea Halloween este celebrată, în special în țări precum Statele Unite, Marea Britanie, Canada și Irlanda, în noaptea de 31 octombrie. În ultimii ani, tradiția internațională a devenit din ce în ce mai populară și în România.
Istoria acestei sărbători a luat naștere acum mai bine de 2000 de ani în festivalul păgân al celților din Irlanda, Franța și Anglia, numit Samhain. Din acest motiv, Halloween-ul duce cu gândul la practicile oculte. În anumite tradiții păgâne, noaptea de 31 octombrie este considerată magica, iar lumea spirituală poate intra în contact cu lumea fizică. Mai mult, vechile civilizații celte sărbtoreau Anul Nou pe 1 noiembrie. În această zi, celții marcau sfârșitul verii și al recoltei și se pregăteau de începutul iernii, perioadă asociată adesea cu moartea.
Click pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini!
Festivalul celților, strămoșul Halloween-ului
Ei credeau că, în noaptea din 31 octombrie, tărâmul celor morți invadează lumea reală și că fantomele vin să bântuie pământul. Toate acestea stricau recoltele și stârneau revolte între cei vii. Din acest motiv, păgânii au născocit Samhain-ul, un festival în care sacrificau animale pentru a fi ocrotiți de spiritele rele. Celții purtau costume înspăimântătoare din piele și capete de animale și făceau focul. De aici se provine și obiceiul dovleacului cu lumânări în interior. Ei credeau că, astfel, vor fi protejați pe parcursul iernii de fantomele venite să îi bântuie.
Click pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini!
După cucerirea romană, festivalul celților a fost combin