România a trecut la ora de iarnă, împreună cu alte 70 de ţări. Japonia şi China n-au adoptat-o niciodată Sursa: SHUTTERSTOCK
În această noapte, românii şi-au dat ceasurile cu o oră înapoi, pentru trecerea la ora oficială de iarnă. Astfel că ora 4.00 a devenit ora 3.00, iar ziua de azi va avea 25 de ore şi va fi cea mai lungă zi a anului. Trecerea la ora Europei, sau ora oficială de iarnă, nu va modifica mersul trenurilor în vigoare până la 28 octombrie, dar vor fi afectate de schimbarea de oră 82 de trenuri, dintre care 40 InterRegio, 40 Regio şi două InterCity, a anunţat CFR Călători. Puţini cunosc istoria extrem de interesantă a schimbării orei în funcţie de anotimp petrecută de-a lungul anilor, la nivel mondial. Profesorul Gheorghe Braşoveanu din Bucureşti a oferit cititorilor EVZ o lectură incitantă pe marginea acestui eveniment.
La începutul secolului al XXlea, una din problemele care preocupa omenirea era aceea referitoare la cum anume s-ar putea folosi din plin cele aproape 16 ore de lumină din timpul zilelor de vară.
Interesul pentru valorificarea zilei lumină se pare că a apărut pentru prima dată în 1784, ideea fiind propusă de americanul Benjamin Franklin, deşi alţii susţin că, de fapt, ora de vară şi de iarnă sunt inventate de către entomologul George Vernon Hudson, din Noua Zeelandă, care avea nevoie de mai mult timp lumină pentru a studia insectele, aşa că a venit cu această propunere în 1895.
Primii despre care se consemnează însă, că au introdus ora de vară au fost germanii, pe perioada 30 aprilie-1 octombrie 1916, ea fiind adoptată şi de Franţa ca urmare a lipsei de cărbune şi de gaz metan, dar şi a altor dificultăţi cauzate de primul război mondial.
La noi în ţară, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în anul 1932, între 22 mai şi 2 octombrie. Din 1933 şi până în 1940, schimbarea orei începea cu prima duminică a lu