Merisoarele, sau afinele rosii, cum mai sunt numite, pentru ca seamana cu afinele, cresc si la noi, in Romania, in zonele muntoase. Contin apa, cam 80%, restul fiind zaharuri, acizi, citric si lactic, proteine, vitamina A, B1, B2, B3, C, E, dar si uleiuri si saruri minerale.
Merisoaree sunt un adevarat miracol pentru sanatate: curate rinichii, protejeaza inima, normalizeaza tranzitul intestinal, si sucul lor se recomanda ca remediu naturist in tratarea infectiilor urinare, specifice doamnelor si domnisoareor mai ales, in aceasta perioada de schimbari de vreme, de trecere spre anotimpul rece.
Tratamentul consta in a bea cate o cana de suc proaspat in fiecare zi, timp de cateva saptamani ca sa scapi de aceste naplaceri. Trebuie stiut insa, ca merisoaree crude, in salata de fructe ori sub forma de suc proaspat, preparat in casa, au mai multe intrebuintari.
O cura energizanta de cateva zile cu merisoare poate fi un tratament excelent, in aceasta perioada, cu schimbari semnificative de vreme, cand virozele si gripa pandesc la tot pasul.
Spala bine fructele sub jet puternic de apa, zdrobeste-le sau taie-le marunt, pune-le intr-un borcan si toarna miere de albine, alege poliflora, dupa pofta. Amesteca bine, infileteaza borcanul si tine-l la frigider. Ia cate o lingura, in fiecare dimineata, si mestec-o bine. Infectiile respiratorii ale anotimpului rece te vor ocoli.
Crude sau sub forma de suc, merisoaree se recomanda persoanelor cu afectiuni cardiovasculare. Antioxdantii din compozitie fac minuni pentru intreg sistemul cardiovascular avand si proprietatea de a restabili nivelul normal al colesterolului.
Merisoarele contin proantocianidina, care nu este nimic altceva decat un antioxidant de 20 de ori mai puternic decat vitamina C, cu un important efect anticancer. Proantocianidina inhiba cresterea celule