Continuam sa prezentam cateva idei simple pentru pastrarea alimentelor in stare proaspata cat mai mult timp. Asa cum spuneam in partea I a acestui articol, conditia de baza pentru ca alimentele sa-si pastreze prospetimea este ca ele sa fie proaspete din start.
Cum pastram alimentele proaspete mai mult timp (Galerie foto) - Partea I
Ca urmare, bunul gospodar incepe prin a-si tria proviziile si a se grabi sa consume urgent ceea ce prezinta pericolul degradarii in continuare: un mar patat sau "lovit", un cartof incoltit, verdeata deja ofilita.
Cele in stare buna pot fi pastrate uneori mai multe zile, mai multe saptamani sau chiar luni - cum este cazul cartofilor, conform BigPicture.
Randurile de fata insa n-au intentia sa incurajeze ingramadirea de provizii in balconul sau camara blocului, ci numai pastrarea acelei minime cantitati pe care e normal sa dorim a o avea la indemana.
Altfel, cand stam la bloc, singura solutie rezonabila este aprovizionarea periodica de la piata sau de la pravalia din colt, chiar si in timpul iernii.
Cartofii nu incoltesc, daca ii tinem in aproprierea merelor, dar pe rafturi separate.
Cascavalul se usuca rapid, iar partea taiata prinde crusta chiar a doua zi. Pentru ca aceasta sa nu se formze, trebuie sa ungem partea taiata cu un strat subtire de unt, iar bucata de cascaval o infasuram in hartie cerata. Atentie: hartia dublata cu folie este altceva decat cea cerata si dauneaza.
Bananele se pastreaza infasurandu-le codita in folie, dupa ce a fost decupata o mica parte din ea si umezita cu apa. Atentie: bananele se tin separat de alte fructe si legume, ele pot contribui la alterarea lor.
Telina, broccoli sau salata verde se pastreaza in frigider, dupa ce au fost ambalate in folie.