Ministrul croat de Externe, Vesna Pusic, spune că statele membre UE au învăţat anumite lecţii după aderările anterioare, inclusiv după integrarea României şi Bulgariei, aşa că au adăgat la fiecare nou val de extindere noi criterii de îndeplinit. Sursa: www.sutra.ba
Într-un interviu cu jurnaliştii români aflaţi la Praga, pentru a participa la Conferinţa Forum 2000 "Mass-media şi democraţia", Vesna Pusic a declarat că ţara sa,care va fi primită în UE la 1 iulie 2013, a avut multe lucruri noi în negocieri, pe care nicio altă ţară nu le-a avut înainte.
"Am fost prima ţară care am negociat cu 33 de capitole şi care am avut un capitol special legat de reforma sistemului judiciar. Am fost prima ţară care am negociat fără termene limită de deschidere a capitolelor, aşa că a fost nevoie să îndeplinim anumite criterii pentru a începe negocierile. Nu am avut termene limită pentru închiderea capitolelor, ceea ce a însemnat că a trebuit să îndeplinim anumite angajamente, înainte de a putea închide capitolele deschise. Şi am avut un mecanism de monitorizare, care nu s-a încheiat nici acum. A început de la încheierea negocierilor, 30 iunie 2011, şi va funcţiona până la 1 iulie 2013, dată aderării, doi ani de monitorizare foarte detaliată, dar nu va mai există după aderare, ca în cazul României şi Bulgariei, ci doar până atunci", a explicat oficialul croat.
Ea spune că în cazul în care va exista vreo tară membră care consideră că nu au fost îndeplinite criteriile, sau Comisia Europeană consideră asta, se poate opri intrarea Croaţiei în UE, chiar dacă sunt finalizate negocierile.
Întrebată dacă toate aceste mecanisme şi criterii suplimentare au fost introduse din cauza României şi Bulgariei, Pusic a declarat că deşi acesta a fost un argument folosit frecvent, ea consideră că, de fapt, a fost vorba despre mai multe aspecte la un loc: faptul că statele