În acest loc este un lucru obişnuit să dai, la tot pasul, peste oameni trecuţi de 100 de ani care duc o viaţă activă cultivându-şi plantele şi îngrijindu-şi singuri podgoriile.
Care e secretul longevităţii locuitorilor din insula grecească Ikaria, locul unde oamenii au uitat de moarte? Răspunsul pare complex, însă localnicii dezvăluie nonşalant ce cred ei că reprezintă secretul lor: dieta meditereaneeană, vinul, somnul de după-amiază şi viaţa sexuală activă.
Mai concret, reţeta longevităţii acestor oameni constă în regimul alimentar bogat în ulei de măsline şi legume, pe care le cresc în propriile grădini şi prin consumul moderat de lactate (cu excepţia laptelui de capră) şi carne, scriu jurnaliştii de la The New York Times în ediţia online.
Evitarea grăsimilor saturate prezente în carne şi lactate reduc riscul apariţiei bolilor de inimă, uleiul de măsline măreşte colesterolul benefic, iar laptele de capră îmbunătăţeşte digestia.
De asemenea, plantele pentru ceaiuri, care se găsesc în Ikaria sunt considerate adevărate remedii naturale, conform Ioannei Chinou, expert în proprietăţile bioactive ale produselor naturale.
Menta sălbatică luptă împotriva bolilor gingivale şi gastro-intestinale, rozmarinul este un bun remediu pentru gută şi despre artemisie se crede că îmbunătăţeşte circulaţia sângelui.
Fără ceas, se trezesc târziu şi dorm la amiază
Pe lângă alimentaţie, somnul de după amiază îi ajută pe ikarieni să ducă o viaţă lungă şi sănătoasă. "Aici oamenii se trezesc târziu, iar la amiază trag un pui de somn. Nimeni nu poartă ceas pentru că pur şi simplu nu ne interesează niciodată cât e ora’’, a explicat medicul local Ilias Leriadis.
Obiceiul de a dormi după amiază, de cel puţin trei ori pe săptămână reduce apariţia bolilor de inimă cu 37%, conform studiilor făcute la Universitatea din Atena şi la Harva