Într-un interviu pe care mi l-a acordat, în 15 iunie 2012, pentru emisiunea La Taifas cu Ion Cristoiu, de pe B1Tv, Oleg Malghinov, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, dezvăluia, răspunzînd unei întrebări despre mandatul primit la plecarea spre Bucureşti, că Dmitri Medevedev, şeful statului rus la acea vreme (februarie 2012), i-a zis: Sursa: EVZ
"Trebuie să schimbăm anotimpul, fiindcă relaţiile au nevoie de încălzire“.
De regulă, şovăi la ispita de a convoca în studio un ambasador străin acreditat la Bucureşti. Prin natura meseriei lor, diplomaţii îşi ascund gîndurile sub vorbe goale, între care politeţurile de doi bani sunt la mare cinste. Dialogul cu ambasadorul rus mi-a fost propus de cineva din conducerea postului. Nu ştiu nici acum dacă a fost o iniţiativă a ambasadorului sau a celui din conducerea postului.
În cazul lui Oleg Malghinov, totuşi, m-am grăbit să accept propunerea:
1) Mă număr printre condeierii români care n-au complexe faţă de Rusia. Nici de inferioritate, nici de superioritate. Aveam ce vorbi cu ambasadorul Oleg Malghinov.
2) Rusia de azi, deşi atît de aproape de hotarele noastre, rămîne pentru mulţi români mai puţin cunoscută decît Insula Paştelui. Oricum, mult mai sălbatecă decît Insula cu pricina.
3) După 1989, relaţiile româno-ruse, urmînd celor româno-sovietice, s-au dovedit complicate. În chip mai mult decît amuzant, toţi preşedinţii României şi toţi premierii României şi-au asumat public voinţa de a îmbunătăţi relaţiile cu Moscova; toţi reuşind doar să le răcească şi mai tare. Eram curios să aflu dacă noul ambasador venise cu misiunea de a încălzi aceste relaţii sau - cum a procedat antecesorul - să le lase în plata Domnului.
Interviul a fost înregistrat în sediul Ambasadei Federaţiei Ruse. Dacă ne gîndim că diplomaţii ruşi mai întîi şi cei sovietici mai apoi au stat aici de