In vocabularul liderilor europeni a intrat, incepand cu luna iunie, o sintagma din ce in ce mai folosita: Uniunea Economica si Monetara Adevarata (UEMA).
Acest termen a fost folosit in concluziile de la ultimele doua summit-uri europene, drept recunoastere tacita a faptului ca moneda unica europeana, care s-a nascut in urma Tratatului din Maastricht din 1992, este o creatie cu multe greseli si incompleta.
De asemenea, semnaleaza faptul ca liderii europeni incep sa se concentreze pe un proces mai lung de reconstruire a unei arhitecturi robuste pentru zona euro. Scopul este sa adune sub guvernanta existenta deja structuri care sa impuna disciplina fiscala, o supraveghere unica a sistemului bancar si o politica mai eficienta in privinta cooperarii economice.
"Nu avem de-a face cu un moment 'big bang' pentru zona euro, o mutatie brusca prin care s-ar transforma intr-un nou animal", a declarat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, citat de Reuters.
In prezent, exista cel putin trei viziuni pentru viitorul european, avand in centru impartirea responsabilitatii financiare si renuntarea la o parte din suveranitate.
Varianta germana
Prima varianta ar fi cea propusa de cancelarul german, Angela Merkel. Acesta isi doreste un control puternic asupra bugetelor nationale si a reformelor economice, in timp ce noul fond de solidaritate din zona euro ar rasplati respectarea acestor reguli.
In schimb, Merkel nu vrea sa existe ca statele puternice, asa cum este Germania, sa suporte pierderile altor guverne din zona euro sau a sistemelor bancare din tarile respective. Viziunea cancelarului german este impartasita si de Olanda si Finlanda, care au, la randul lor, un rating maxim, AAA.
Premierul finlandez, Jyrki Katainen, crede ca este o problema morala. "In Finlanda, oamenii se