★★★★ Năstase Zanfir, Himera peregrinului, Bucureşti, Ed. Maşina de scris, 2012.
Merită citit romanul "Himera peregrinului" al lui Năstase Zanfir fie şi numai pentru a afla ce se întâmplă, în România, cu un tânăr care vrea să se afirme în profesia lui. Tânărul din roman, Tavian Zafiu, absolvă (strălucit) Facultatea de Drept şi se duce să-şi înceapă cariera de avocat într-un oraş de provincie, Catombe. Încă de la intrarea în oraş, simte nepăsarea oamenilor faţă de orice: "Mi-am permis, cu scuzele de rigoare, să opresc pe unul dintre trecătorii ce se mişcau ca nişte somnambuli sub vipia de vară pe sfârşite. Cunoştea el unde se afla Colegiul de Avocaţi? Şi dacă da, avea amabilitatea să mă îndrume într-acolo? Omul îmi arătă o mină dezorientată şi ridică din umeri, de parcă i-aş fi cerut să-mi prezinte succesiunea unei dinastii chineze."
În continuare, tânărul are prilejul să afle că societatea este nu numai indiferentă faţă de el, ci şi ostilă, atunci când descoperă în nou-venit un om hotărât să-şi facă datoria. Dorinţa lui de performanţă profesională îi incomodează pe mulţi. În jurul tânărului se ţese un adevărat complot al mediocrităţii. În plus, grupurile de interese din lumea avocaţilor şi-l revendică insistent, iar după aceea, pentru că el vrea să rămână independent, îl persecută şi îl marginalizează.
Putem fi siguri că autorul cunoaşte bine realitatea pe care o reprezintă în roman, pentru că el însuşi este avocat (unul eminent) într-un oraş de provincie, Călăraşi. Aceasta nu înseamnă că îşi povesteşte viaţa în roman; el ne oferă de fapt o ficţiune, în care integrează ceea ce ştie din experienţa sa proprie. Această convertire a realităţii în literatură îi reuşeşte datorită talentului său literar (remarcabil).
Zanfir Năstase este un scriitor experimentat (a mai publicat multe cărţi până acum, de proză şi de poezie). În romanul "Himera pegrinului"