Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de reglementare a pieţei locale de capital, susţine că modificarea legislaţiei pentru a face posibilă listarea secundară a Fondului Proprietatea este o procedură complexă ce necesită timp şi califică drept acuzaţii fără temei declaraţiile managerului Greg Konieczny că CNVM nu vrea să respecte voinţa acţionarilor prin tergiversarea modificărilor.
Vineri, 26 octombrie, CNVM şi-a exprimat pentru prima dată punctul de vedere cu privire la listarea secundară la Bursa de Valori din Vaşovia a Fondului Proprietatea, printre cele mai valoroase companii din România, cu active de 3 miliarde de euro. Pentru ca listarea fondului la Varşovia să fie posibilă este necesară conectarea Depozitarului Central al Bursei de la Bucureşti cu Depozitarul Central al Bursei de la Varşovia, conectare ce necesită modificarea legislaţiei locale. Odată conectate cele două instituţii, şi alte companii româneşti listate la Bucureşti ar putea migra pe Bursa de la Varşovia.
"Procesul de modificare a legislaţiei secundare, în cazul de faţă a regulamentului CNVM nr. 13 din 2005 privind autorizarea şi funcţionarea depozitarului central, caselor de compensare şi contrapărţilor centrale şi a Regulamentului nr. 5 din 2010 privind utilizarea sistemului de conturi globale, presupune o abordare complexă, având în vedere că nu există un cadru legal armonizat la nivelul Uniunii Europene şi legislaţie primară care să clarifice obligaţiile unui participant la sistemul de compensare - decontare în ceea ce priveşte legătura directă sau indirectă între doi depozitari centrali", a declarat Comisia.
Arbitrul pieţei de capital a adăugat că subiectul dublei listări face obiectul unor întâlniri informale între reprezentanţii depozitarilor centrali din România şi Polonia şi al unor discuţii între Comisie şi conducerea FP.
Comu