Pe 9 decembrie în Mangalia nu se vor organiza numai alegeri parlamentare, ci şi un referendum privind interzicerea extracţiei gazelor de şist pe raza municipiului. Decizia a fost luată de consilierii locali, care au votat pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de vineri un proiect de hotărâre privind aprobarea organizării unui astfel de referendum. Cel mai probabil, data a fost aleasă pentru nu şubrezi bugetul şi aşa neîndestulător al localităţii.
Referendumul va fi însă cu siguranţă speculat de candidaţii la alegerile parlamentare. Gazele de şist au fost, de altfel, şi una dintre temele de campanie în alegerile locale. În Mangalia, localitate în care oamenii nu au avut căldură în apartamente iarna trecută şi unde gigacaloria se anunţă şi anul acesta una dintre cele mai scumpe din ţară, subiectele energetice sunt dintre cele mai importante.
Chevron a făcut un pas înapoi
Compania americană Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, a obţinut în martie 2012 acordul pentru exploatarea gazelor de şist în perimetrele Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti. În luna aprilie, urmare a unor acţiuni de protest, Chevron a anunţat oficial, printr-un comunicat de presă, că sistează acţiunile de exploatare a gazelor de şist în România în acest an. Compania a câştigat dreptul de exploatare pentru o suprafaţă totală de 9.000 km pătraţi în sudul judeţului Constanţa.
În iunie însă, un raport al companiei americane de consultanţă şi audit KPMG, citat de Financial Times, afirma că dezvoltarea gazelor de şist în Europa Centrală şi de Est este „inevitabilă" în următorul deceniu.
Gazele de şist au stârnit însă vii polemici în rândul societăţii civile şi chiar mai multe manifestaţii de stradă. Sub presiunea lor, dar şi pentru că subiectul trebuia aprofundat, Guvernul Ponta a impus în vară un moratoriu privind explorarea şi extracţia gazelor