Părinţii se confruntă cu multe probleme legate de sănătatea celui mic şi este important să ştie să facă deosebirea între situaţiile de urgenţă, când este cazul să intervină imediat şi să administreze o primă doză de medicamente până la consultul medical sau internarea de urgenţă, şi cele în care pot şi este indicat să aştepte sfatul medicului.
Sfatul medicului pediatru este foarte important în tratarea bolilor care îi afectează pe cei mici, dar există situaţii de urgenţă, chiar ameninţătoare de viaţă, când părinţii trebuie să intervină imediat şi să-i administreze copilului un medicament. Febra, convulsiile şi şocul anafilactic sunt cele mai frecvente situaţii în care este necesară o intervenţie medicamentoasă promptă. Părinţii nu trebuie să îi administreze celui mic mai multe medicamente în acelaşi timp, deoarece alternările sau asocierile de medicamente cresc riscul toxicităţii hepatice şi renale. În plus, administrarea de medicamente trebuie să fie urmată de programarea unei vizite la medic, fiindcă este necesară cunoaşterea şi tratarea cauzei febrei sau a convulsiilor.
Febră mare
Febra este, de obicei, o reacţie de apărare a organismului în faţa infecţiilor, dar poate deveni periculoasă dacă depăşeşte valori mari sau creează disconfort copilului. Starea febrilă se poate manifesta prin somnolenţă, slăbiciune, încordare, modificarea culorii pielii. Este una dintre cele mai întâlnite cazuri în care este necesară automedicaţia, evitându-se astfel posibile complicaţii, precum convulsii febrile.
„Recomandarea este ca antitermicul administrat şi dozajul să fie anterior agreate cu medicul pediatru pentru că medicamentele nu sunt bomboane si trebuie avute în vedere anumite aspecte. Spre exemplu, medicamentele care au la bază substanţele active acetaminofem sau ibuprofen sunt recomandate, în timp ce medicamentele cu acid acetil salic