Dezvăluiam în urmă cu câțiva ani cum ALRO Slatina, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din estul Europei a ajuns, în urma unei operațiuni complexe ce a avut numele de cod "Operațiunea Vostok" - "Operațiunea Est", pe mâna unor oligarhi ruşi. Operațiunea, ce a implicat culegere de informații, firme paravan, complicate manevre financiare, dar şi atragerea unor manageri locali nu a fost dezvăluită de către serviciile secrete româneşti, aşa cum s-a întâmplat în cazul foarte recent ce implică zăcămintele de cupru de la Moldova Nouă, ci chiar de către oligarhii în cauză.
Aceştia au ajuns să se certe şi s-au dat în judecată unul pe altul la o curte de justiție din Londra care judecă litigii comerciale. Pe parcursul procesului, cei doi ruşi şi avocații lor au descris în amănunt cum au devenit proprietarii ALRO Slatina. Am intrat, la acea dată, în posesia transcrierii acelui proces după câteva căutări pe Lexis-Nexis-o bază de date care conține inclusiv date despre litigii comerciale. Vă recomand să consultați AICI documentul, pasajele cele mai importante sunt în culoarea roşie, iar investigația publicată atunci poate fi citită AICI.
Cazul ALRO este foarte important pentru a înțelege mecanismele din spatele operațiunilor de spionaj industrial, dar mai ales pentru a înțelege mizele enorme aflate în joc precum şi felul în care politicieni şi manageri pot fi foarte uşor manipulați. Globalizarea afacerilor a schimbat mult regulile jocului în spionajul industrial în sensul că interesele de stat se intersectează cu interese private şi cele din urmă ajung să fie chiar mai importante nu doar de partea celui spionat ci şi de partea spionului. Practic, nu se mai poate poate vorbi despre spionaj de stat decât poate în cazul Coreei de Nord unde încă avem un regim totalitar însă, în general, suprapunerea dintre interese private şi interesele unor facțiuni