Angajaţii români care au lucrat în ultimii ani în Spania, Germania sau Arabia Saudită încep să îşi îndrepte atenţia spre piaţa muncii din România, aceştia fiind dispuşi să accepte orice post scos la concurs de companiile locale, spun angajatorii care au participat la cel mai mare târg de joburi organizat în Capitală la finele săptămânii trecute.
"Am stat de vorbă cu oameni care aveau în jur de 30 sau 35 de ani şi care, după ce au trăit o bună perioadă în afara ţării, vor să se întoarcă în România şi să lucreze chiar şi pe un post de entry-level", a spus Cătălin Cojocaru, HR coordinator în cadrul Samsung Electronics România, filiala locală a celui mai mare producător de televizoare şi telefoane din lume.
Peste 15.000 de candidaţi s-au "bătut" în cele două zile ale târgului "Angajatori de Top" pe salarii cuprinse între 500 şi 2.000 de euro, acestea fiind şi ofertele puse în joc de angajatori, conform informaţiilor din piaţă. De altfel, în cadrul târgului au fost scoase la concurs mai mult de 3.000 de locuri de muncă, plătite cu cel puţin 25% mai mult decât salariul mediu pe care îl câştigă un angajat în România (adică 350 de euro net pe lună).
"Am avut foarte mulţi candidaţi români din Spania, dar şi din Germania sau Arabia Saudită, care spuneau că vor să se întoarcă în ţară, oameni care au cel puţin o facultate în CV sau măcar studii postliceale", precizează Cătălin Cojocaru.
Motivul principal pentru care cei mai mulţi români aleg să renunţe la viaţa din Spania este situaţia economică dificilă cu care aceasta se confruntă în prezent, rata şomajului ajungând în luna august la peste 25%, iar numărul total al şomerilor la 5,78 de milioane de persoane. În acelaşi timp, şomajul din România se menţine la 5,01%, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), România reuşind să