Potrivit ultimelor date publicate de Banca Naţională a României volumul investiţiilor directe ale austriecilor în România se situează la peste 9 miliarde de euro, adică aproape 18% din totalul investiţiilor, ceea ce clasează Austria pe locul doi în topul investitorilor străini, după Olanda. Despre relaţiile comerciale şi diplomatice ale României cu Austria, dar şi despre planurile comune de acţiune şi impactul crizei politice asupra investiţiilor austriece, am discutat cu Excelenţa Sa, domnul Michael Schwarzinger, ambasador al Republicii Austria la Bucureşti.
Relaţiile diplomatice dintre Austria şi România datează de mai bine de 80 de ani, la anul împlinindu-se 50 de ani de când reprezentarea diplomatică a fost ridicată la rang de ambasadă. Cum au evoluat relaţiile dintre dintre cele două ţări de-a lungul timpului şi care sunt bazele relaţiilor bilaterale?
Din 1945 şi până în 1955, Austria a fost ocupată de ţările care au dobândit victoria în cel de-al Doilea Război Mondial. Ulterior, încheierea Tratatului de Stat a pus capăt ocupării străine readucând astfel Austriei, suveranitatea deplină. Câţiva ani mai târziu, România şi Austria au înfiinţat ambasade ca urmare a întemeierii relaţiilor bilaterale, însă cu toate acestea regimul comunist din România nu a permis dezvoltarea cu adevărat a unor relaţii diplomatice şi economice apropiate. În 1989 căderea comunismului în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România, a schimbat cursul istoriei ceea ce a oferit posibilitatea ca Austria să se alăture eforturilor internaţionale de sprijinire a tranziţiei regiunii de la o economie planificată la una de piaţă.
În 1995 Austria a aderat la Uniunea Europeană şi astfel a fost implicată în politicile UE cu privire la extindere, inclusiv în sprijinirea rezoluţia UE cu privire la aderarea România. Patru ani mai târziu, cu ocazia summit-ului UE din