Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului lucrează un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru dezvoltarea infrastructurii de utilităţi necesară mediului de afaceri din plan local, investitorii urmând să beneficieze de un sprijin de 35% din valoarea proiectelor implementate, potrivit secretarului de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Marcel Boloş.
”În prezent, lucrăm la un proiect de OUG pentru infrastructura de utilităţi pentru structurile de afaceri şi sprijinirea lor prin finanţarea a 35% din investiţiile realizate de mediul de afaceri. Sprijinul se referă la lucrări de drumuri, apă, canalizare, la alimentare cu energie electrică şi termică”, a afirmat Marcel Boloş, prezent luni la un eveniment orgaqnizat de Expert Forum și Zona Metropolitană Oradea. Potrivit lui, alocarea fondurilor pentru mediul de afaceri va fi realizată în funcţie de o nouă structură a polilor de dezvoltare, ce cuprinde poli metropolitani şi urbani.
Acesta a adăugat că fiecare municipiu va fi încadrat în unul dintre cele două tipuri de poli în funcţie de profilul investiţional pe care îl are. ”Pentru că fiecare municipiu are un profil investiţional, nu se potrivesc unele proiecte, spre exemplu, unul pentru un oraş mic cu unele pentru municipii reşedinţă de judeţ”, a explicat el. Oficialul a punctat că trei poli metropolitani vor avea rangul I, datorită vizibilităţii internaţionale: Bucureşti, Iaşi şi Constanţa. Pe de altă parte, în cadrul evenimentului a fost prezentat Parcul Industrial Eurobusiness Oradea, ca exemplu de ”bună practică”.
Potrivit Deliei Ungur, directorul general al parcului industrial, investiţiile municipalităţii în proiect au fost de 15 milioane euro, din care jumătate din fonduri europene, iar investiţiile private s-au ridicat la 130 milioane euro. ”Gradul de ocupare este de 70%, suprafaţa totală fiind de 121 hectare”, a preciz