Vremea rece ne ţine mai mult în casă. Petrecem mai mult timp în faţa televizorului. Acesta “mănâncă” o cantitate importantă de energie electrică. Iată un motiv în plus ca să îţi achiziţionezi un aparat care consumă mai puţin. Specialiştii de la financiarul.ro îţi arată cum să alegi un astfel de televizor. Vremea rece ne ţine mai mult în casă. Petrecem mai mult timp în faţa televizorului. Acesta “mănâncă” o cantitate importantă de energie electrică. Iată un motiv în plus ca să îţi achiziţionezi un aparat care consumă mai puţin. Specialiştii de la financiarul.ro îţi arată cum să alegi un astfel de televizor.
Televizoarele folosesc tehnologii diferite, în funcţie de model şi de performanţă. Cele tradiţionale, cu tub catodic, nu sunt ecologice şi performante, în comparaţie cu televizoarele moderne. Iar la capitolul consum energetic nici nu se mai pune problema.
• Studii recente au demonstrat că televizoarele cu proiecţie din spate (CRT) sunt cele mai eficiente din punct de vedere al energiei. Acestea sunt alegerea cea mai ecologică, dar cota de piaţă pentru acest tip de produs a scăzut foarte mult şi e posibil să nu se mai fabrice.
• Televizoarele LCD se află pe locul secund, urmate de plasme, care sunt cele mai puţin eficiente.
• Contează şi dimensiunea ecranului. Cele mai mari ecrane de plasmă se numără printre produsele cele mai avide de energie. Un LCD cu diagonala de 132 cm foloseşte de două ori mai multă energie decât unul cu diagonala de 81 cm.
Televizor CRT Beko, 413,94 lei, electrobiz.ro
Televizor LED Toshiba, 1.109, 36 lei, evomag.ro
Plasmă tv Samsung, 1.799 lei, domo.ro
Setările de imagine ale dispozitivului pot face o diferenţă majoră în ceea ce priveşte consumul energetic. Principalele două setări legate de consum sunt contrastul şi lumina de fundal (la modelele LCD). Prin schimbarea acestor setări, imaginea se