Pare că, indiferent de sexul copilului, misiunea ta de mamă e aceeaşi. Dar, dacă ai fată, poți să o înțelegi mai ușor, pentru că ai fost ca ea. Pare că, indiferent de sexul copilului, misiunea ta de mamă e aceeaşi. Dar, dacă ai fată, poți să o înțelegi mai ușor, pentru că ai fost ca ea.
Psihologul Cristina Ion-Rădulescu spune că: "A fi mamă de băiat este o adevărată provocare, pentru că ei sunt structurați altfel decât fetele". Gândesc și simt diferit, într-un mod mai greu de înțeles pentru noi, femeile. Pe de altă parte, este nevoie să știi să-ţi să dozezi afecțiunea pentru a nu face din el un "fătălău" care se va maturiza mai greu sau niciodată. Dar, spune Cristina, "a-l crește bine înseamnă a-i cultiva personalitatea și respectul de sine într-un mod care să nu îl facă nici prea moale, dar nici grosolan".
În anumite privințe, a educa un băiat este același lucru cu a educa o fată. Dar cu ea poți relaționa ușor gândindu-te la copilăria ta, cu "flăcăul" e mai greu. La asta se mai adaugă păreri greșite cum că nu are voie să plângă sau că e în regulă să fie mai violent. Dacă se înfurie ușor și vrea să-și rezolve conflictele prin bătaie, psihologul te sfătuiește să-l disciplinezi cu fermitate. Pe de altă parte, un băiat are nevoie de admirația mamei pentru a crește ca adult care are încredere în el însuși. Nu înseamnă să-l lauzi pentru calități inexistente sau chiar pentru mici obrăznicii, ci să îi arăți că observi și îi încurajezi reușitele și talentele.
Nu te feri să îi arăți dragoste, de teamă să nu ajungă prea mămos. Din contră, iubirea mamei dovedită prin gesturi și vorbe îl va face să crească puternic și îi va încuraja masculinitatea. Îl va face mai curajos. Dar nu trebuie nici să îl protejezi excesiv. Va dori să exploreze mai mult și va face mai multe năzbâtii ca o fată. "Fie că discutăm de fetițe sau de băieți, crește-ți copiii astfel încât să le c