Cu excepţia Moldovei (Bacău, Iaşi, Brăila), preţul gigacaloriei se va conserva în marile oraşe din ţară faţă de iarna lui 2011, apropiatele alegeri stopând temporar tendinţa de aliniere a preţurilor de producţie cu cele de facturare către populaţie.
Dacă aşezăm baza calculelor la sfârşitul lunii septembrie 2011, pentru a prinde ajustarea tarifelor pentru fosta şi viitoarea iarnă, cifrele arată mai puţin optimist, cu o creştere de 100% pentru Constanţa de pildă (de la 170 la 341 lei/gigacaloria), 37% pentru Arad, 21% pentru Oradea, 23% - Piteşti, 15% la Galaţi. Dacă ne plasăm însă baza de calcul în ianuarie 2012, pentru a vedea cu cât creşte tariful pentru energia termică în acest an, avem o listă de mari oraşe cu preţurile bătute în cuie: Bucureşti, Timişoara, Cluj, Arad, Oradea, Braşov, Sibiu, Vaslui, Galaţi. Ca să nu mai pomenim de Craiova, unde preţurile chiar scad, de la 245 la 220 lei/Gcal. Preţurile urcă totuşi spectaculos în Bacău, Iaşi, Brăila (vezi tabel).
De unde vin veştile proaste în 2013?
Locuitorii din Constanţa, Brăila, Bacău, Baia Mare nu mai au motive prea mari de nelinişte, preţurile de facturare pentru populaţie sunt acum egale cu cele de producţie (mă rog, dacă fac faţă cu veniturile şi subvenţiile primite de la autorităţile locale).
În Bucureşti, lucrurile sunt mai delicate în perspectivă-Radetul produce cu 325 lei dar Primăria oferă gigacaloria cu numai 170 lei (recent, Sorin Oprescu ameninţase pentru o zi că nu va mai subvenţiona nediferenţat, dar s-a răzgândit repede). Timişoara are loc mai puţin de creştere decât Bucureştiul din acest punct de vedere-compania locală produce energie cu 323 lei, iar populaţia o cumpără deja cu 252 lei, dar autorităţile din Cluj vor trebui să ia taurul de coarne curând (se produce cu 361 lei, dar numai 165 lei se facturează populaţiei per gigacalorie). Reşiţa (430/250), Braşov