FMI se pregătește de o vizită tehnică la București și a lansat un raport amănunțit al economiei noastre, în care problema nu este scenariul cel mai sumbru posibil, ci „sugestia“ că am putea majora taxele și impozitele
Economia României merge, în general, bine, dar riscurile potențiale sunt foarte mari și ne pot arunca într-o recesiune cruntă. Cam așa ceva spune Fondul Monetar Internațional (FMI) în ultimul raport asupra economiei autohtone. Predicții care fac deliciul presei, dar care nu trebuie luate mot-à-mot și nici trâmbițate ca și cum urmează să aibă loc de mâine.
Ce spune FMI în raport este că, în cazul în care instabilitatea politică va afecta în continuare economia, absorbția fondurilor europene va fi tot scăzută, iar zona euro va avea parte de o recesiune prelungită, atunci, pe baza evoluției din 2008-2010, economia României ar putea să scadă cu până la cinci puncte procentuale. Accentul este pus pe problemele zonei euro, cu care avem legături extrem de importante, prin exporturi și investiții.
Analistul Florin Cîțu arată că FMI „manipulează scenariul de bază“ scoțând în față scăderea de 5%, care are o probabilitate de doar 10%, în timp ce o cădere de 2% a PIB este mult mai realistă. Până la urmă, însă, este doar un scenariu, iar în varianta cea mai negativă putem ajunge la o scădere de 5%. Puțin probabilă, dar posibilă. La fel ca și scenariul care indică o depreciere de 20% a cursului de schimb, adică un euro de 5,4 lei. Foarte puțin probabilă.
Există și laude în raport
Dacă ne uităm și în alte părți, observăm că totul ţine de interpretare. În timp ce unele voci autohtone acuză FMI de inconștiență, Financial Times ia în calcul doar lucrurile clare din raport. Cum ar fi cele în care se arată că România a ieșit cu succes din criză, deșimai are mult până la o creștere economică sustenabilă și pe termen lung. Și evidențiază cons