Politica imigraționistă a guvernului conservator lovește atât în mediul de afaceri, cât și în economie, pe ansamblu. Domnule Cameron, este timpul să vă treziți
În timpul conferinței Partidului Conservator din 10 octombrie, premierul a ținut un discurs împănat de truisme. Citând din David Cameron, este posibil ca Marea Britanie să nu se mai bucure în viitor de gloria de altădată, întrucât nu reușește să țină pasul cu competitori mult mai flexibili. Singura speranță ar fi relaxarea normelor de tot felul, astfel încât antreprenorii să înflorească și să impulsioneze, ca în alte vremuri, schimburile comerciale. Splendidă abordare.
În paralel, guvernul său a instalat deasupra acestei mărețe națiuni semnul de „aici nu se intră“. În ultimii doi ani, conservatorii au reușit să pună obstacole imense în calea studenților și muncitorilor străini care ar fi vrut să se stabilească aici. De aceea, este mult spus că Marea Britanie pierde așa-numitul „război global al talentelor“ -este descalificată din start. În momentul de față, din Anglia se pleacă în număr mult mai mare decât se vine.
Primul-ministru a promis recent ca, până în 2015, să aducă migrația netă (reprezentând diferența dintre imigrație și emigrație) sub pragul de 100.000. Cum rezultatul ultimului calcul era de 216.000, credem că obiectivul său este irealizabil. Numărul vizelor de studiu acordate de Regatul Unit a scăzut cu 21% în numai un an. Educația internațională, una dintre cele mai de succes „industrii“ de export ale țării, în care Marea Britanie ar trebui să aibă un avantaj competitiv imens față de restul lumii, se ofilește încetul cu încetul.
Teoretic, porțile statului rămân deschise pentru specialiștii din domenii complexe și, evident, pentru bogătași. În realitate, însă, nici aici nu punctează, din cauza birocrației sufocante. Procesarea formularelor de viză durează mult prea mult. P