Majoritatea reclamatiilor legate de comertul electronic la nivel UE au fost cele legate de probleme cu transportul produselor (38%) sau chiar de produsul/serviciul in sine (32% spunand ca sunt produse/servicii defecte), rezulta din Raportul Comisiei Europene privind reclamatiile clientilor ce comanda online.
Raportul “The European Online Marketplace Consumer complaints 2010-2011” se concentreaza pe comertul online transfrontalier cuprinzand date statistice privind numarul de reclamatii, probleme frecvente intalnite de consumatori, cazuri, comparatii intre statele membre.
Centrul European al Consumatorilor Romania (ECC Romania) face parte din reteaua ECC-Net si a participat la realizarea acestui studiu.
Conform datelor Eurostat, principalii factori care impiedica utilizatorii sa cumpere bunuri online sunt nesiguranta privind securitatea platilor online (11%), privacy (10%), primirea bunurilor si posibilitatea de a le returna (9%), accesul la plata prin card (4%) sau dificultati in a gasi informatii relevante pe site-uri (3%).
In 2010-2011, ECC-Net a primit circa 31.000 de plangeri/an. Dintre acestea, 56% s-au referit la achizitii online (servicii si produse), o crestere cu 5% fata de 2008-2009, procent in corelatie cu cresterea comertului transfrontalier.
“Consumatorii nu trebuie sa ezite sa comande pe Internet din alte state. Consumatorii trebuie sa fie pregatiti sa exploreze posibilitatea de a comanda si din alte tari. Trebuie sa aiba incredere ca pot gasi informatii si sprijin, atata timp cat iti iei precautii de bun simt”, scrie in raport.
In octombrie 2011, ECC-Net a descoperit ca online shopping-ul din alte state nu creaza mai multe probleme decat cel din tara de origine. Rata de livrare a produselor este ridicata (94% din comenzi) iar 99% dintre produsele livrate sunt conforme cu cele comandate.
Cu toate ace