Un interviu cu Valeriu Prohnițchi de la „Expert Group”.
Prognozele expertilor de la organizația „Expert Group” despre evolutiile economiei Moldovei în acest an sunt mai pesimiste decit ale politicienilor. Cu Valeriu Prohniţchi a stat de vorba Radu Benea.
Valeriu Prohniţchi: „Ca să spunem mai exact esenţa prognozelor noastre, noi anticipăm pentru anul 2012 nu o scădere economică, ci o răcire puternică a economiei moldoveneşti. Aritmetic, oricum rămânem pe plus, dar este un plus foarte apropiat de zero. De fapt, avem o stagnare, o stagnare care este cauzată de factori conjuncturali, dar şi de factori sistemici. Factorii conjuncturali sunt seceta foarte puternică care a afectat economia moldovenească, într-o proporţie mai mare decât s-a aşteptat toată lumea şi un alt factor important este impactul economic de pe urma crizei datoriilor suverane în Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Dar agricultura nu are ponderea cea mai mare în produsul intern brut. Totuşi, de ce a scăzut economia atât de mult?
Valeriu Prohniţchi: „Nu, nu are. Sunt ambii factori de vină. Criza datoriilor suverane a avut un impact economic care s-a manifestat cu câteva faţete. În primul rând, aceasta a dus la scăderea încasărilor din exporturi.
În al doilea rând, aceasta a determinat o reducere foarte puternică a volumului de bani remişi de imigranţii moldoveni care lucrează în ţările europene.
Şi în al treilea rând, criza datoriilor suverane cumva a făcut şi investitorii străini care veneau în Republica Moldova mult mai precauţi, de data aceasta. Şi, iată prin aceste trei canale, şi s-a propagat acest efect nefast al crizei financiare, economice, care acum se produce în Uniunea Europeană. Dar criză care, de fapt, noi credem că cumva a depăşit etapa cea mai periculoasă, cea mai riscantă.
Cât despre agricultură, aveţi drepta