Startul este aici, la doi pasi. Startul campaniei electorale pentru alegerile generale este o alta provocare, ce parea a fi trecut acum… cateva luni, nu acum patru ani.
Ce avem nou? Ce avem vechi? Nou este modul in care listele candidatilor au primit forma, comparativ cu anul 2008, mai ales ca surpriza numita PP-DD este de vreo 15 procente din totalul optiunilor de vot, iar un numar important de parlamentari se regasesc acum pe listele partidului ”domnului Dan”, cum i se spune printre politicieni.
Mare parte dintre oamenii de baza ai unor partide nu si-au mai gasit locul pe liste, sirul dezamagirilor lasand loc altora, mai cunoscuti sau mai anonimi, fiecare oras sau organizatie traind diferit aceste experiente. Sunt oameni care au muncit pentru partidele lor, au crezut in ele, adica in cei care au reprezentat acele partide, dar dupa scurt timp, la usa ”sefilor” (a trecatorilor sefi!) s-au facut cozi infernale, fara raspuns. Oamenii au ramas cu asteptarea… Altii, ”recomandati de sus”, ca pe vremea pasalakurilor turcesti, au aparut pe listele pentru alegeri. Nu se stie cum va reactiona publicul la ofertele anonime!
Daca intrarea lui Becali in PNL a facut atatea valuri, in vreme ce este cunoscut, poate, mai mult decat ar fi necesar pentru spatiul comunicarii publice, valurile neintrarii altor personaje cunoscute, in alte partide, nu aveau cum sa cunoasca reactia publica pentru un simplu motiv: nimeni nu a sondat populatia in legatura cu perceptia fata de acest fenomen.
Ce este vechi? Politica insasi, ea este veche de cand batranul Aristotel vorbea despre democratie, subliniind ca ”cea mai rea intr-o democratie este libertatea!”. Stim oare, acum, dupa 2000 de ani, ce-o fi vrut sa spuna? Cat de buna este libertatea pentru criteriile de selectie a candidatilor? Cat de buna este libertatea cetateanului Oprea Gabriel, care si-a umilit, pur si