Pot să bag mîna în foc că nu aţi urmărit una dintre dezbaterile din campania electorală pentru alegerea preşedintelui american. E vorba despre întîlnirea dintre doamna Jill Stein, reprezentanta Partidului Verde din SUA, şi domnul Gary Johnson, nominalizarea Partidului Libertarian, o formaţiune care poate fi descrisă pe scurt ca anarho-capitalistă.
Nu cumva să vă simţiţi vinovaţi că aţi ratat un important eveniment de politică externă. Nici zecile de milioane de americani care nu s-au uitat nici ei la dezbaterea respectivă şi nici măcar nu ştiu cine sînt aceste persoane pe care le vor găsi pe buletinele de vot nu cred că au vreo remuşcare.
Pentru ce aţi putea totuşi să vă simţiţi cu musca pe căciulă este că nu aţi văzut prima dezbatere prezidenţială americană desfăşurată exclusiv online.
Înaintea întîlnirii virtuale, organizatorii anunţau bombastic în textele de promovare: „Acest eveniment va schimba modul în care candidaţii iau în discuţie problemele azi şi în viitor.”
Cu asemenea planuri măreţe, în seara de 18 octombrie candidaţii şi moderatorul au intrat în direct cu ajutorul programului de video chat de la Google +.
Moderatorul se află în California, fostul guvernator Gary Johnson stă în faţa calculatorului într-o localitate din statul Wyoming, iar la vreo două mii de kilometri mai încolo, în statul Washington, aşteaptă pregătită de confruntare ecologista Jill Stein.
Spectatorii conectaţi la Internet îi văd pe cei trei cu ajutorul ferestrelor de pe ecran. Cînd unul dintre ei vorbeşte, imaginea sa devine mai mare, iar ceilalţi doi aşteaptă cuminţi în „tablouri” mai mici puse în partea de jos a ecranului. Întrebări le sînt adresate candidaţilor cu ajutorul reţelelor de socializare, iar moderatorul îl alege pe care le citeşte în direct, pentru ca astfel să le audă toată lumea.
Totul începe cu prezentarea programelor candidaţ