* Rodin Traicu: "Am avut discuţii concrete cu companii chineze pentru investiţii din energie"
"China Guangdong Nuclear Power Group", o companie din Republica Populară Chineză, intenţionează să asigure 40% din finanţarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, după cum a declarat, ieri, Rodin Traicu, secretar de stat în Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).
Oficialul a precizat: "Am discutat posibilitatea ca societatea chineză să investească aproape 40% din necesarul investiţional pentru unităţile nucleare 3 şi 4, în partea clasică a centralei, adică echipamente electrice, circuite, turbine, generator. A fost o discuţie deosebit de importantă, mult mai importantă decât mă aşteptam. Tonusul nostru faţă de cele două reactoare a crescut simţitor".
Proiectul a fost evaluat iniţial la 4 miliarde euro, în această lună fiind postat pe site-ul Nuclearelectrica studiul de fezabilitate actualizat, care arată că necesarul investiţional pentru realizarea proiectului se ridică la 6,5 miliarde euro. Rodin Traicu a precizat, ieri, că, deşi această valoare "este fezabilă", ca urmare a creşterilor preţurilor echipamentelor, ea nu trebuia publicată pe site-ul menţionat, întrucât "studiul de fezabilitate nu este proprietatea Nuclearelectrica, ci a companiei de proiect - Energonuclear".
Iniţiat în 2007, proiectul ar fi trebuit să înceapă în anul 2010.
Din compania de proiect făceau parte Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian).
Nemulţumite de evoluţia discuţiilor, CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez au renunţat la sfârşitul anului 2010 la investiţie, astfel că Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns să deţină 86% din firma de proiect.
După retragerea din proiect a celor patru companii proiectul a stagnat,