Gentiana, o planta cu flori albastre, care creste si pe la noi, in zona alpina, contine ulei volatil, minerale si un principiu activ numit amarogentina, considerata cea mai amara substanta din lume. Poate de aceea, in popor, gentianei cu flori albastre i se mai spune si fierea pamantului.
In fitoterapie, planta este cunoscuta pentru capacitatea sa de a trata infectiile si eliminarea toxinelor din organism. Astfel, gentiana sau ghintaura, cum i se spune celei cu flori galbene, stimuleaza sistemul nervos si pofta de mancare.
In plus, imbunatateste functiile ficatului, inlatura parazitii intestinali, este indicata in caz de febra, constipatie, guturai, in indigestii frecvente. Planta, care ajuta si vezica biliara, are calitati laxative, antimicrobiene, hepatice, imunostimulatoare, antibiotice si antiinflamatoare.
In scop terapeutic se foloseste radacina, rizomul, care se scoate din pamant toamna, prin noiembrie, sau primavara devreme, cand atinge maximum de principii active.
Gentiana se administreaza sub forma de infuzie, pulbere, sirop sau tinctura, care se poate prepara si acasa din radacina de planta, gasita la plafar sau magazinele de produse naturiste.
Pulberea se obtine macinand radacina uscata si maruntita in rasnita de cafea. Se macina atat cat se consuma in 14 zile, perioada dupa care planta isi pierde din principiile active, si se pastreaza la rece, in recipient bine inchis.
Tratament pentru hepatita
Sub forma de pulbere, tratamentul cu gentiana se administreaza in caz de hepatita cronica si acuta. Se ia cate o jumatate de lingurita de pulbere de trei ori pe zi, cu 15 minute inaintea meselor principale, in cure de cate sase saptamani.
Tinctura se prepara punand intr-un borcan 20 de linguri de pulbere de radacina de gentiana, peste care toarna alcool alimentar de 50 d