Un număr important de măsuri cu caracter general trebuie implementat pentru a evita suspendarea fondurilor europene, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Leonard Orban, Ministrul Afacerilor Europene (MAEur), subliniind că priorităţile sunt îmbunătăţirea capacităţii administrative şi schimbarea, în următoarele săptămâni, a unor acte legislative.
În acest sens, autorităţile de la Bucureşti au solicitat şi sprijinul Băncii Mondiale (BM), care ar putea veni cu soluţii tehnice pentru creştere performanţei în instituţiile găsite res-ponsabile pentru lansarea procesului de suspendare. Acestea s-au dovedit incapabile să identifice problemele din sistem, cele mai multe dintre ele în domeniul achiziţiilor publice şi al conflictelor de interese, dar activitatea pe care o desfăşoară ar putea fi optimizată, potrivit Ministrului Afacerilor Europene, prin aducerea în sistem al unor oameni capabili, motivaţi financiar şi care să se supună unui set de indicatori de performanţă. Aceste schimbări ar putea aduce şi modificări în ceea ce priveşte felul în care sunt trataţi beneficiarii, potrivit domniei sale, dar şi recâştigarea încrederii par-tenerilor europeni, pe care ţara noastră a pierdut-o.
În acest sens, un exemplu este Bulgaria care, aflată în situaţia de a avea toate programele operaţionale suspendate în perioada 2008-2009, a reuşit să reformeze sistemul de absorbţie şi să câştige încrederea Comisiei Europene (CE), ministrul susţinând că noi "am fost sancţionaţi destul de târziu".
* Corecţiile ar putea ajunge la 780 milioane euro
În evaluările preliminarii, corecţiile de la Uniunea Europeană (UE) ar urma să însumeze 780 milioane euro, din care 180 milioane euro pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), şi restul de 600 milioane euro pentru Programele Operaţionale Sectoriale Mediu şi Transport şi Progra