Piaţa de ascensoare, scări, trotuare rulante şi platforme va încheia anul 2012 pe minus, pe fondul încetinirii generale din piaţa construcţiilor. Lipsa, blocarea sau amânarea unor proiecte din zona privată sau de stat, dar şi întârzierile la plată sau bătaia pe preţul cel mai scăzut sunt probleme curente pentru jucătorii de profil.
În aşteptarea lansărilor de noi investiţii, piaţa prezintă un potenţial important pe zona de service şi reparaţii, în condiţiile în care parcul naţional de ascensoare este unul învechit.
Piaţa ascensoarelor a scăzut cu circa 30-40% în primele nouă luni din acest an comparativ cu perioada similară din 2011, estimează Cristian Bourceanu, managing director al ThyssenKrupp Elevator România.
Una dintre principalele cauze ale acestui regres este criza din domeniul imobiliar, care a dus la blocarea sau neînceperea multor proiecte. Dacă anul trecut piaţa s-a situat la circa 45-50 milioane euro, în 2012 aceasta nu poate depăşi 35 de milioane euro, afirmă Bourceanu. El se arată însă ceva mai optimist pentru anul viitor.
"În 2013, în cel mai optimisit scenariu vânzările totale ajung la valoarea din 2011, dar depinde însă de evoluţia pieţei în general, de stabilitatea economică şi nu în ultimul rând de cursul de schimb leu/euro", adaugă el. În primele nouă luni din acest an, afacerile companiei au scăzut cu circa 30% faţă de perioada similară din 2011, însă pe segmentul de service şi reparaţii ThyssenKrupp Elevator România a înregistrat o creştere a parcului de aproape 40%.
Compania a înregistrat afaceri de 22,2 milioane lei (5,2 milioane euro) anul trecut, potrivit datelor raportate la Ministerul de Finanţe, şi estimează că scăderea din primele trei trimestre se va menţine până la finalul anului. Pentru 2013, Bourceanu prognozează o revenire a rulajului la nivelul din 2011, cu o creştere semnificativă în do