Cea mai recenta lovitura pe care o primeste statul roman are loc in Italia. Si se poate generaliza cu repeziciune. Este de natura financiara. Si se poate ridica la miliarde de euro. Autoritatile de la Roma au decis ca romanii care traiesc in spatiul Italiei sa plateasca impozite acolo pentru locuintele detinute in Romania. Ceea ce inseamna ca la bugetul nostru vor intra mult mai putini bani. Un semnal de alarma de care trebuie tinut cont.
Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana aduce nu numai beneficii, dar poate fi si cauzatoare de pierderi, in conditiile in care nu ne-am priceput sau nu am vrut sa negociem o serie intreaga de tratate. Voi explica, in cele ce urmeaza, la ce anume ma gandesc.
Voi lua exemplul Germaniei. Voi explica succint cum isi apara Germania interesele. Si, pornind de aici, vom putea vedea ceea ce trebuie sa facem, treptat, pentru a nu inregistra hemoragii financiare in beneficiul altor state. Conform legilor germane, toti cetatenii acestui stat, indiferent unde muncesc in lume, sunt datori fiscului german. Impozitele pe salarii, impozitele pe locuinte le platesc in Germania. Daca exista, si exista, milioane de nemti care muncesc si traiesc in lumea intreaga, dar si-au pastrat cetatenia germana, toti acestia aduc anual miliarde de euro fiscului german. Pentru a atinge acest obiectiv, statul german, cu o tenacitate exemplara, a negociat tratate cu toate celelalte state. De ce? Pentru ca, fiind datori fiscului german si pentru a fi evitata dubla impozitare, nemtii sunt scutiti sa plateasca impozite autoritatilor fiscale din statul in care traiesc si lucreaza. Evident, nici nu se pune problema vreodata ca statul german sa admita ceea ce li se intampla romanilor legat de impozitele pe locuinte.
Inca un exemplu, venit tot din Germania. Toate societatile comerciale, fara nicio exceptie, care au sediul principal in Germania, indiferen