Igor Boţan: „Problemele de interes major pentru comunitate trebuie supuse unui referendum local.” Igor Boţan: „Problemele de interes major pentru comunitate trebuie supuse unui referendum local, cel puţin, aşa spune articolul 175 din Codul Electoral. În situaţia pe care o avem în prezent în municipiul Chişinău, vedem că o parte a societăţii civile, oameni activi, protestează împotriva construirii unui locaş sfânt în faţa clădirii Kentford, în scuarul din faţa acestui edificiu şi cei care protestează invocă un şir de argumente care nu pot fi trecute cu vederea.”
Europa Liberă: Dar şi bunele intenţii trebuie scoase la referendum?
Igor Boţan: „Părerea mea este că construirea unei biserici este o bună intenţie, în pofida faptului că se aduc argumente precum că în Chişinău ar exista deja 94 de biserici. Eu cred că este o intenţie bună, nobilă, care poate fi susţinută, dacă cei care vor să construiască acest edificiu trec toate etapele unei dezbateri publice privind locul amplasării acestui locaş sfânt. Şi aici apar un şir de probleme care cred că au fost trecute cu vederea, inclusiv de primărie şi de primarul Dorin Chirtoacă, care acum se indignează. S-o luăm pe rând. Există Planul Urbanistic General care este un document foarte, foarte bun, elaborat şi ulterior adaptat, cu suportul unor experţi angajaţi inclusiv de UNDP, Organizaţia din Republica Moldova a Naţiunilor Unite…”
Europa Liberă: În acel plan figurează biserica litigioasă?
Igor Boţan: „În acel plan nu figurează biserica, dar acel plan schiţează cum ar trebui să arate municipiul Chişinău, peste 20 de ani, de exemplu, sau peste 15 ani, mai bine zis. În acel plan se acordă un spaţiu special pentru aşa-zisele spaţii verzi din Republica Moldova. Ori, aici există o problemă, fiindcă Agenţia Spaţiilor Verzi din municipiul Chişinău a dat aviz negativ deciziei prim