Omul de afaceri care a primit în arendă terenul din faţa centrului de afaceri Kentford, pe care urma să fie construită o catedrală ortodoxă, renunţă la proiect. Vladimir Russu spune că nu va ataca în instanţă decizia Primăriei Capitalei de a rezilia contractul.
„Nu am de gând să lupt cu autorităţile locale. Biserica este o instituţie publică, un loc special unde oamenii trebuie să vină cu plăcere şi nu ar fi corect să o construim pe scandal şi PR negru. Şi până la anunţul primarului ne-am gândit să oprim construcţia. Îmi pare rău doar că orăşenii vor rămâne fără o clădire frumoasă, în mijlocul unui parc. Oraşul îşi sărbătoreşte ziua de Acoperământul Maicii Domnului, dar nu are niciun locaş cu acest hram. Păcat că nici nu-l va avea prea curând", ne-a declarat patronul Accent Group.
Primăria renunţă la catedrala de la Kentford. Chirtoacă: „Nu accept un cimitir acoperit de biserică"
Businessmanul neagă în continuare că în viitoarea biserică urma să fie amenajată o necropolă. „Informaţiile că aici ar fi fost amplasate 400 de morminte sunt nişte fantezii. Proiectul pe care l-am prezentat autorităţilor nu prevede niciun mormânt, ci doar 36 de capele pentru ctitorii catedralei. Posibil, într-un viitor îndepărtat, unii dintre ei ar fi fost înhumaţi aici, însă pentru aceasta urmaşii lor ar fi trebuit să obţină autorizaţii speciale de la Primărie, care nu au fost solicitate acum. În acest caz, la subsol ar fi fost loc exact pentru 36 de sicrie, şi nu pentru sute", a precizat Vladimir Russu.
Potrivit lui, nici sumele vehiculate nu sunt relevante. „Nu am discutat cu niciun potenţial ctitor un preţ anume. Unul poate dona pentru biserică 10.000 de euro, altul - mai mult sau mai puţin. S-au făcut şi nişte calcule că aş fi avut un profit de 5 milioane de euro, dar a fost uitat un «mic» detaliu: construcţia acestei biserici ar fi costat 8-10 milioane. Speram să