Scris de I.E. - Preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Senatului României va solicita sprijin financiar pentru retehnologizarea IMM-urilor.
D-le senator, aţi afirmat de mai multe ori că soluţia pentru dezvoltarea economică a României este susţinerea IMM-urilor, care produc cea mai parte din PIB. Concret, cum se poate face acest lucru?
Ovidiu Marian: Nu am spus doar eu acest lucru, ci inclusiv Uniunea Europeană, care dezbate la modul foarte serios sprijinirea IMM-urilor. Economişti de marcă ai Uniunii Europene au fost de părere că, dacă această operaţiune ar fi început mai devreme, criza financiară ar fi trecut mult mai rapid şi cu costuri sociale şi financiare mult mai mici. Sper ca liderii Uniunii Europene să reuşească să implementeze cât mai urgent programul de sprijinire a IMM-urilor, însă, cred eu, trebuie dat de urgenţă un impuls agenţilor economici din România, pentru a fi, cât de cât, pregătiţi să acceseze acele programe. Drept urmare, deîndată ce va începe viitoarea sesiune parlamentară, voi iniţia un proiect legislativ care să prevadă ca aceştia să primească un ajutor nerambursabil de câte 100.000 de euro, fond destinat exclusiv retehnologizării.
Frumos spus, dar de unde va reuşi statul român să scoată atâţia bani ?
Ovidiu Marian: Nu de mult, preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, un economist care nu vorbeşte decât în cunoştinţă de cauză, a declarat că evaziunea fiscală în România este echivalentă cu PIB-ul ţării. O reducere cât mai drastică a acesteia poate asigura fondurile necesare nu doar pentru finanţarea retehnologizării IMM-urilor, ci şi pentru un alt proiect al meu, care se referă la creşterea punctului de pensie, din 2013. De fapt, este deja lucru dovedit de cifre : veniturile bugetului general consolidat au totalizat 141,1 miliarde lei (23,2% din PIB) la finele lunii august, înregistrând o creştere cu 7,2% faţă de