Un studiu european avertizeaza asupra numarului mare de tineri exclusi din circuitul muncii, al educatiei sau pregatirii profesionale. Uniunea Europeana plateste 153 miliarde euro anual pentru intretinerea unei generatii pierdute. Specialistii sustin ca tensiunile politice si sociale vor izbucni in curand, daca nu se gasesc solutii.
Romania, dupa Grecia Fundatia Europeana pentru imbunatatirea conditiilor de viata si munca, Eurofund, a inventariat numarul tinerilor din ”generatia pierduta” si costul pentru societate si bugetul statului. Rezultatele cercetarilor au fost prezentate in cadrul celui mai extins si detaliat studiu asupra somajului tinerilor efectuat vreodata. Generatia pierduta a Romaniei insumeaza 849.452 de tineri fara ocupatie. Astfel, s-a inregistrat o crestere cu 44,7% a numarului tinerilor ”pierduti”, fata de anul 2008. Doar in Grecia a fost o crestere mai mare, 54%.
Alarmant In medie, in UE, costul intretinerii tinerilor exclusi este de aproximativ 1,2% din PIB. In Romania, aproximativ 2% din PIB e destinat sprijinirii si inserarii tinerilor, in vreme ce in Grecia sau Bulgaria costul se apropie de 3,5%. Grecia si Spania sint de altfel tarile care prezinta situatia cea mai catastrofala, cu somajul tinerilor apropiindu-se de 50%. In Bulgaria si Grecia, 40% din tinerii intre 25 si 29 de ani nu au lucrat niciodata. Singurele tari europene unde numarul tinerilor fara ocupatie a scazut sunt Germania, Austria, Suedia si Luxemburg. Infograma: www.hotnews.ro Crestere constanta Potrivit Eurostat, in 2011, 7,5 milioane de tineri cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani, plus 6,5 milioane de tineri cu varste cuprinse intre 25 si 29 de ani, erau exclusi de pe piata muncii si din sistemele de invatamant din Europa. Aceasta reprezinta o crestere importanta a ratei NEET: in 2008, statisticile indicau 11% din persoanele cu varste cuprinse intre 15 si