Romania trebuie sa atraga anul viitor 25 miliarde euro pentru a finanta datoria publica si deficitul de cont curent, cresterea absorbtiei de fonduri europene fiind cruciala in acest context, intrucat, in cel mai pesimist scenariu, vom avea recesiune si noi presiuni pe cursul de schimb, este de parere economistul-sef de la Raiffeisen Bank si presedinte al Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
„Finantarea contului curent de 4% din PIB s-a asigurat prin banii de la FMI, dar si prin finantari volatile, ceea ce inseamna ca echilibrul la care am ajuns a fost unul relativ fragil. Deficitul de cont curent nu este finantat autonom, el fiind practic sustinut prin utilizarea rezervei internationale. In momentul de fata este vital ca investitiile private sa revina in Romania si sa atragem fonduri europene. Cand nu ai alte intrari de capitaluri, fondurile europene devin cruciale pentru tine”, a mentionat Dumitru, in cadrul conferintei „Finantarea economiei nationale” organizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
In schimb, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a incercat sa linisteasca apele, argumentand ca Romania poate gasi usor surse de finantare anul viitor, deoarece prezinta fundamente bune.
„Putem incheia un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI), de data aceasta mai avantajos, care sa vizeze cresterea economica. Romania are o performanta bugetara stelara, foarte buna. Deficitul bugetar este mic, la fel si cel de cont curent, avem fundamente bune”, a aratat Croitoru.
In perioada pre-criza, Romania a inregistrat o crestere economica medie anuala de 6%, performanta care a avut atat fatete bune, cat si rele. Printre lucrurile benefice se numara accelerarea procesului de „catching-up” fata de tarile vestice, in timp ce, la polul opus, la capitolul lucruri negative, putem include faptul ca cererea a crescut mai mult decat oferta in