Fondul Social European, din care este alimentat Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), nu mai are bani. POSDRU (3,5 mld. euro fără cofinanţare naţională) este oprit de la finanţare din luna august. Dar chiar şi dacă nu ar fi fost oprit, la bugetul UE nu ar mai fi fost bani pentru ca el să fie finanţat. Într-o atare situaţie se ridică o întrebare: este singură România de vină că nu atrage fonduri UE sau situaţia gravă din Uniune accentuează problemele?
Vasile Puşcaş, fost negociator-şef al României cu Uniunea Europeană, fost ministru al integrării, este critic faţă de o astfel de ipoteză care îşi face loc din ce în ce mai mult în spaţiul public: "Dimpotrivă - spune el - Comisia Europeană ne-a dat atâtea avertismente şi amânări cât altora nu a dat. Piedicile sunt puse de noi la noi acasă. Ce este de făcut? Sunt lucrurile prezentate în avertismentele Comisiei. Să îndrepţi pe termen scurt ceea ce poţi să faci astfel încât proiectele în derulare să poată să meargă înainte. Problema este cu implementarea. Contractele s-au făcut".
Comisia Europeană a notificat săptămâna trecută Guvernului român intrarea în procedură de presuspendare a majorităţii axelor prioritare ale programelor operaţionale sectoriale Transporturi (4,5 mld. euro), Creşterea Competitivităţii Economice (2,5 mld. euro) şi POR - Programul Operaţional Regional (3,5 mld. euro) - 10,5 mld. euro în total.
A anunţat, de asemenea, corecţii financiare pentru programele operaţionale între 10% şi 25% din sumele cheltuite de România (sau angajate), evaluate la 600 mil. euro, în condiţiile în care tot ce a luat până acum Bucureştiul de la UE pe fondurile structurale şi de coeziune înseamnă 1,8 mld. euro (sub 10% din totalul fondurilor). Pentru programul resurse umane (POSDRU) plăţile ar fi urmat să fie reluate la începutul lui decembrie. Dar Fondul Soc