Industria siderurgică asigura, înainte de 1989, 13-15% din PIB-ul României. Astăzi, procentul s-a redus la circa 4%.
Numai Sidex (actualul combinat ArcelorMittal Galaţi) contribuia cu 3-4% la formarea PIB, înainte de 1990, ne-a declarat, în cadrul unui interviu, Petru Ianc, care, în perioada 1993- 1996, a fost ministru secretar de stat la Departamentul de Metalurgie (Ministerul Economiei), iar, ulterior, directorul general al Direcţiei Generale de Politici Industriale din cadrul aceluiaşi minister, până în 2011.
Din aproximativ 250.000 de angajaţi, câţi activau în domeniul siderurgic înainte de 1990, în prezent au mai rămas circa 32.000.
La toate aceste cifre se adaugă impactul dispariţiei din economie a firmelor care relaţionau cu unităţile din siderurgie şi care aveau, de asemenea, mii de angajaţi.
"Un loc de muncă din siderurgie creează în amonte şi în aval 10-15 locuri de muncă", ne-a spus Petru Ianc.
Industria siderurgică românească riscă să dispară de pe harta Europei, după ce preţul energiei se va dubla până în 2015, odată cu aplicarea, din 2013, a prevederilor din pachetul legislativ "energie - schimbări climatice" la nivelul Uniunii Europene (o serie de măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice), spune specialistul.
Situaţia este gravă, întreaga industrie prelucrătoare din ţara noastră (cu o pondere de 25% în PIB), din care face parte şi siderurgia, fiind ameninţată cu dispariţia.
Ne-am putea alege, în schimb, cu o explozie a şomajului, scăderea consumului şi diminuarea PIB.
Petru Ianc afirmă că elementele care vor duce la dublarea preţului energiei până în 2015 vor fi schema de acordare a certificatelor CO2, cea de acordare a certificatelor verzi, precum şi costurile transferate consumatorilor pentru energia produsă în cogenerare.
Petru Ianc mai spune că, dacă autorităţile nu iau măsuri pent