Luarea în greutate reprezintă pentru o parte dintre noi o adevărată problemă. Medicii nutriţionişti spun că persoanele care nu se îngraşă nu sunt neapărat bolnave, ci pur şi simplu au un metabolism mult mai rapid, spre deosebire de cele care iau în greutate chiar şi atunci când mănâncă o ciocolată.
Specialiştii recomandă persoanelor care se confruntă cu această problemă să nu abuzeze de dulciuri şi nici de produse de fapt-food, deoarece rezultatele vor întârzia să apară, iar sănătatea lor va avea de suferit.
„Cel mai sănătos mod de îngrăşare se obţine prin asocierea efortului fizic cu alimentaţia hipercalorică. Doar prin dietă se poate ajunge la creşterea ponderală, însă aceasta trebuie reprezentată în principal de ţesutul adipos, în timp ce antrenamentul de forţă sau de rezistenţă stimulează dezvoltarea masei musculare”, spune medicul nutriţionist Mihaela Bilic, autoarea cărţii „Sănătatea are gust”.
Mai jos puteţi găsi sfaturi practice pentru îngrăşare.
● Completati dieta cu două-trei gustări pe lângă cele trei mese principale. „Organizaţi-vă astfel încât să aveţi mereu un sandviş la dispoziţie, care să poată fi mâncat independent de programul de lucru sau de locul în care vă aflaţi”, recomandă dr. Mihaela Bilic.
● Renunţaţi la aperitive şi mâncaţi direct felul principal. Nutriţionistul Bilic spune că respectând această regulă evitaţi să vă umpleţi stomacul cu alimente hipocalorice. „Îmbogăţiţi supele sau ciorbele cu smântână, iar pe post de aperitiv alegeţi mezeluri şi brânzeturi, nu salată de crudităţi”, indică specialistul în nutriţie.
● Mâncaţi consistent la micul dejun. Optaţi la prima masă a zilei pentru lapte integral şi cereale integrale amestecate cu fructe uscate sau ciocolată. De asemenea, în omletă este recomandat să adăugaţi caşcaval şi costiţă. „Nu faceţi economie la unt, dulceaţă şi pâine, atunci când vine vor