Peste 20 de adolescenti din casele de tip familial din Baia Mare participa, in acest sfarsit de saptamana, la o serie de cursuri despre drepturile in mediul online si libertatea de exprimare. Proiectul „Digital Rights and Wrongs”, coordonat de Centrul pentru Jurnalism Independent, isi propune sa sporeasca implicarea tinerilor in activitati de advocacy si dezbateri publice, folosind atat noile tehnologii, cat si mijloacele traditionale.
Primul curs dedicat in exclusivitate tinerilor din sistemul de protectie a copilului, intitulat „Cat de liber esti pe internet”, se desfasoara in perioada 27 – 28 octombrie, la Baia Mare, printr-un parteneriat realizat intre Centrul pentru Jurnalism Independent si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures. Cursul este unul interactiv, in care trainerii Centrului pentru Jurnalism Independent poarta discutii deschise cu cei prezenti, privind mai multe teme de interes, printre care drepturile omului, mediul online sau libertatea de expresie in mediul virtual.
„Vrem sa convingem cat mai multi tineri ca idei de genul « Nimic nu se poate schimba » sau « Suntem prea departe de Bucuresti ca sa putem influenta ceva » sunt gresite. Noile tehnologii au democratizat discursul public, oferind noi modalitati de exprimare. In ziua de azi, victoria in comunicare apartine celor mai ingeniosi si mai activi, nu neaparat celor mai bine informati sau mai rigurosi. Ne dorim sa stimulam gandirea critica a tinerilor si sa ii familiarizam cu ideea de competente media digitale”, a aratat directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avadani.
Proiectul se desfasoara in 10 orase din tara (Baia Mare, Botosani, Bucuresti, Braila – Galati, Cluj, Craiova, Deva, Iasi, Slobozia si Targu Mures) si consta intr-o serie de cursuri destinate diverselor categorii de public interesate d