Cartoful este unul din cele mai folosite alimente din lume. Este ietftin, gustos şi uşor de preparat. Dar el mai ascunde şi alte calităţi datorate proprietăţilor sale deosebite. Specialistul nostru, dr. Cristina Bălănescu, îţi arată ce probleme de sănătate poţi rezolva cu această banală legumă. Cartoful este unul din cele mai folosite alimente din lume. Este ietftin, gustos şi uşor de preparat. Dar el mai ascunde şi alte calităţi datorate proprietăţilor sale deosebite. Specialistul nostru, dr. Cristina Bălănescu, îţi arată ce probleme de sănătate poţi rezolva cu această banală legumă.
Cartoful conţine amidon, glucoză, vitaminele B1, B6, C şi K, acid folic, potasiu, fosfor şi magneziu. Aceste componente îi conferă calităţi terapeutice deosebite. Iată câteva dintre ele:
Reduce inflamaţiile. Rade un cartof curăţat de coajă, pune- l pe o bucată de tifon şi aplică această cataplasmă câteva ore pe articulaţiile dureroase (în acest timp, stai învelit, în pat).
Potoleşte tusea. Cataplasma de cartofi raşi, stropiţi cu oţet cald, amestecat în părţi egale cu apă, pusă pe piept sau pe gât, potoleşte tusea.
Calmează durerile. Tot sub formă de cataplasmă, cartoful combate durerea de cap, dacă este aplicat pe frunte.
Rezolvă problemele digestive. Sucul de cartofi e un excelent remineralizant şi detoxifiant, fiind de mare ajutor în gastrite, ulcere, litiaze biliare.
Te scapă de furunculi. Taie un cartof în felii sau rade-l şi pune- l într-o batistă, după ce l-ai ţinut în frigider o oră. Aplicat pe zona dureroasă, va colecta puroiul şi vei scăpa de dureri.
Sucul se obţine din doi-trei cartofi medii, care se curăţă de coajă şi se dau prin storcătorul de fructe. Ai nevoie de 100 ml. E bine ca sucul să se bea noaptea, timp de 14 zile, iar până a doua zi la ora 9.00 să nu se consume nici apă, nici mâncare. Se prepară chiar înainte de a-l consuma, fiindc