Guvernul a aprobat, in sedinta de astazi, 30 octombrie a.c., proiectul de Ordonanta de Urgenta propus de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului pentru modificarea Ordonantei de Guvern nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte.
„Am anuntat, recent, ca Romania a obtinut acordul Comisiei Europene de a finanta proiectele de reabilitare termica a blocurilor din fonduri europene. In paralel cu negocierile purtate cu CE, a fost nevoie sa punem la punct legislatia. Asa ca avem, de astazi, odata cu trecerea prin Guvern a ordonantei elaborate de noi, reglementari ce permit ca reabilitarea sa se poata face cu contributie financiara europeana, completata de o cota ce le revine primariilor, precum si de o contributie minima a proprietarilor. Practic, extinzand sursele de finantare, asiguram imbunatatirea accesului la program a potentialilor beneficiari”, a declarat ministrul Eduard Hellvig, la finalul sedintei de Guvern.
Schema de finantare, care se refera atat la lucrarile de interventie, cat si la realizarea auditului energetic si a expertizei tehnice, este urmatoarea:
- 60% din finantare este asigurata din fonduri structurale si de coeziune ale Uniunii Europene si din alocatii de la bugetul de stat;
- 40% reprezinta contributia insumata a consiliilor locale si a asociatiilor de proprietarilor, astfel: contributia proprie a autoritatilor administratiei publice locale se stabileste pe baza unor criterii socio – economice, in limita a maxim 30% din valoarea activitatilor/lucrarilor, care se aproba prin hotarare a consiliilor locale/Consiliului General al Municipiului Bucuresti si, in completare, din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari constituit in acest sens. Cota de contributie a proprietarilor nu poate fi mai mica de 10% din valoarea activitatilor/lucrarilor.