„Sute de familii plâng pe coridoarele instanţelor de judecată pentru că au fost înşelate la cumpărarea unui sau altui imobil.” Bombardaţi de sporturi publicitare triumfaliste, persoanele care vor să-şi cumpere o locuinţă tratează cu prudenţă ofertele de pe piaţa construcţiilor. Şi asta pentru că realitatea furnizează întâmplări contrare celor descrise în publicitate: imobile ridicate fără respectarea normelor în vigoare sau din materiale îndoielnice legalizate cu uşurinţă. Îngrijorarea cetăţenilor la accesarea serviciilor din construcţii este amplificată, mai ales, de exemple recente din Armenia, Liban sau Turcia, unde blocuri locative s-au prăbuşit din cauza nerespectării sistemului de consolidare a construcţiei. Oamenii se întreabă dacă trebuie să-şi asume riscul în totalitate sau parte din responsabilitate trebuie să revină şi autorităţilor statului care eliberează licenţe pentru activităţi în construcţie.
Avocata Violeta Găşiţoi, care apără în instanţă cetăţeni afectaţi de calitatea unor construcţii, spune că de multe ori oamenii constată abia după ce s-au instalat în imobil că acesta are probleme şi asta pentru că în domeniul construcţiilor dezvoltatorii fac rost de actele necesare cu uşurinţă, iar „instituţiile statul girează, de fapt, toate abaterile de la lege”:
Violeta Găşiţoi x Violeta Găşiţoi „Cele mai dese încălcări sunt admise de către antreprenorii care construiesc case locative sau centre comerciale în municipiul Chişinău unde primesc autorizaţie pentru cinci etaje, dar construiesc 7-8 etaje, şi instanţele le dau dreptate şi-i lasă să construiască 7 sau 8 etaje , neconştientizând că poate acest imobil nu va fi rezistent şi va fi un pericol pentru viaţa şi sănătatea acestor persoane”.
O altă problemă care ia proporţii în Chişinău, ar fi, potrivit avocatei, construcţia mansardelor pe case foarte vechi, care în