Modificarile constante pe care le sufera legislatia muncii (si nu numai ea) nu reprezinta un semnal bun pentru mediul economic si pentru investitori, a declarat Daniel Cirstea, partener specializat in Dreptul Muncii in cadrul Dragne & Asociatii.
De altfel, instabilitatea legislativa si fiscala este unul dintre principalii “factori de stres” cu care se confrunta companiile si oamenii de afaceri din Romania, lipsa de predictibilitate pe termen mediu si lung fiind un impediment serios in buna gestionare a business-ului, a adaugat el.
„Aceasta predictibilitate poate fi cruciala pentru viitorul unei companii pe timp de criza, cand strategiile sunt gandite pe baza unor calcule prudente si pe analizarea tuturor factorilor de risc si a potentialelor surse de costuri suplimentare”, a aratat Cirstea.
In ceea ce priveste propunerile Blocului National Sindical (BNS) de a schimba legislatia muncii, oficialul Dragne & Asociatii considera ca acestea par a dori sa restabileasca status quo-ul de dinaintea anului 2011 si revenirea la „vechea” legislatie a muncii (veche, daca putem considera ca un an si jumatate inseamna deja „invechit”), care oferea mai putine parghii si mai putina flexibilitate angajatorilor, favorizand mai degraba angajatii.
„In modificarile propuse exista si elemente pozitive (cum ar fi clarificarea si reglementarea anumitor aspecte, precum evaluarea performantei, contractele pe durata determinata etc.), insa avem de-a face si cu unele mai putin favorabile relatiilor dintre parterii sociali. Acestea din urma, per ansamblu, nu par a fi de natura sa reglementeze un echilibru al intereselor salariatilor si angajatorilor”,a spus Daniel Cirstea.
Potrivit acestuia, nu se constata, de exemplu, existenta unor propuneri care sa rezolve problema contractului colectiv de munca la nivel national sau de unitate, pentr