Locuitorii celui mai vechi oraş din Europa, descoperit recent la circa 40 de kilometri de litoralul bulgar al Mării Negre, îşi îngropau morţii, de la pelvis în sus, abia după ce le tăiau cadavrele în jumătate, potrivit spuselor arheologilor, informează Daily Mail.
Specialiştii sunt de părere că noua aşezare descoperită în apropierea oraşului bulgar Provadia ar data din anul 4.700 Înainte de Hristos şi că ar fi avut o populaţie de 300, până la 350, de locuitori.
FOTO: Daily Mail
Arheologii nu au aflat, până în momentul de faţă, motivul pentru care locuitorii celui mai vechi oraş din Europa îşi îngropau morţii în acest mod mai ales având în vedere faptul că aceştia au găsit şi unele morminte în care existau schelete umane complete.
FOTO: Daily Mail
Specialiştii au descoperit însă dovezi care sugerează faptul că locuitorii ar fi fost bogaţi şi că s-ar fi ocupat cu producerea sării, considerată la acea vreme la fel de valoroasă ca petrolul în zilele noastre.
"Apa sărată era evaporată prin diferite tehnici în vase de ceramică", a declarat pentru CNN arheologul Vassil Nikolov, un membru al echipei care lucrează în cadrul sitului arheologic aflat în apropierea oraşului Provadia.
FOTO: Daily Mail
"Sarea produsă era folosită drept monedă de schimb pentru că era esenţială atât pentru oameni, cât şi pentru animale", a mai adăugat Nikolov.
Aşezarea era împrejmuită cu pereţi realizaţi din piatră, ce aveau o înălţime de trei metri şi o lăţime de doi metri, despre care cercetătorii cred că ar reprezenta prima şi cea mai masivă fortificaţie preistorică din Europa.
FOTO: Daily Mail
Arheologii au descoperit, de asemenea, că locuitorii acestei aşezări îşi dezvoltaseră o ierarhie socială şi că femeile îşi purtau părul prins în coc, cu ajutorul unor ace de păr spiralate realizate din cupru. @N