Cuvantul cameleon este foarte cunoscut la modul figurativ, dar concret stim putin despre aceasta vietate. In general, se stie ca-si schimba culoarea dupa mediul in care se afla.
Este o informatie numai in parte corecta: cameleonul isi schimba culoarea si dupa mediu, dar el foloseste culoarea indeosebi ca mod de comunicare.
In functie de culoarea adoptata, cameleonul comunica celor din jur starea sa, culorile vorbind despre furie, agresivitate sau dorinta sexuala. Prin exteriorizarea anumitor culori, masculii atrag femelele, relateaza Big Picture.
Cameleonul face parte dintr-o familie de soparle, studiate pentru prima oara de francezul Constantine Samuel, in 1815. Astazi sunt identificate nu mai putin decat 200 specii de cameleoni.
Originea lor a fost localizata in insula Madagascar, dar astazi sunt raspandite in intreaga Africa, sudul Spaniei, sudul si estul Mediteranei, sudul peninsulei Arabice si pe coastele vestice ale Indiei.
Cameleonul este un carnivor, el se hraneste exclusiv cu insecte, pe care le vaneaza cu o dexteritate rar intalnita. Putem afirma fara eroare ca, odata tintita, insecta va fi vanata cu siguranta, chiar de la o distanta remarcabila.
Arma de vanatoare a cameleonului este limba, care se poate extinde la nevoie cat de doua ori lungimea corpului reptilei. Dupa ce prada a fost tintita, limba se declanseaza brusc cu o viteza de 20 km/ora, viteza pe care n-o poate atinge nicio insecta.
O secretie lipicioasa, prezenta totdeauna in varful limbii, retine insecta in drumul spre gura pradatorului, parcurs aproape cu aceeasi viteza cu care a "demarat" limba, in cautarea prazii. Totul dureaza 0,07 secunde.
Spre deosebire de toate celelalte vietuitoare, cameleonul isi poate misca independent ochii, unul fata de celalalt, obtinand imagini diferite cu fiecare. Aceas