"Nici nu va inchipuiti cati oameni de o calitate absolut exceptionala, de o competenta absolut exceptionala, inca mai exista in Romania. Si care au bun simt, care au patriotism, care au viata si energie in ei ca sa faca lucruri nemaipomenite", ne-a declarat profesorul Florian Colceag.
"Noi nu suntem neamul ala de oportunisti pusi pe jaf pe care il vedem la televiziuni. (...) De fapt, noi suntem altfel", s-a mai aratat convins presedintele IRSCA Gifted Education.
Ce inseamna a fi roman pentru matematicianul expert in educatie care se ocupa de doua decenii de copiii supradotati din Romania cititi in interviul care urmeaza.
Sunteti mandru ca sunteti roman, domnule Colceag?
E o intrebare foarte complicata. Nu complexa, ci foarte complicata. Pentru ca noi de numele de roman atasam si bune si rele, un evantai foarte larg...
Ar trebui mai degraba sa reluam intrebarea sub forma daca suntem mandri de felul in care suntem oameni sau daca suntem mandri de felul in care noi reprezentam ideea de roman.
Daca suntem multumiti de noi insine in privinta modului in care facem ceva pentru Romania si daca a fi roman inseamna ceva de valoare sau e doar o eticheta.
Eu ii apreciez in primul rand pe cei care invata sa fie oameni, pentru ca ma uit la conationalii nostri: exista un evantai formidabil de larg, de la sfinti la hoti, de la genii la tampiti, de la tot ce vrei la tot ce vrei. Nu este o omogenitate de niciun fel.
Parerea mea e ca trebuie sa luam numitorul comun si sa vedem in primul rand cum ar trebui sa fim noi ca oameni, ca persoane individuale, apoi ca familie, ca parinti, apoi ca cetateni ai unei tari si ai unei culturi. Si apoi sa ne definim un pic spatiul valoric pentru a putea avea si de ce sa fim sau sa nu fim mandri.
Din aceasta perspectiva, credeti ca Romania a evolua