Contestat de preşedintele Traian Băsescu, bacalaureatul profesoional urmează să fie introdus de guvern săptămâna viitoare, prin ordonanţă de urgenţă. Anunţul a fost făcut de ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, la începutul şedinţei de guvern de astăzi.
"Săptămâna viitoare vin cu ordonanţa", a răspuns Andronescu, întrebată de Victor Ponta în ce stadiu este cu pregătirea bacalaureatului. Premierul i-a pus în vedere ministrului educaţiei să aibă toate avizele necesare şi să ignore opoziţia lui Băsecu faţă de această formulă. "E foarte bine. Să ştie toţi părinţii şi copiii cum va fi bacul anul viitor. Nu vrea domnul preşedinte, asta e, dânsul nu mai dă bacul. Noi trebuie să ne gândim la cei care au de dat Bacalaureatul la anul şi e foarte important să avem un sistem corect, dar mult mai adaptat la realităţi", a comentat Ponta.
În ce va consta bacalaureatul profesional
Potrivit propunerii făcute de Ministerul Educaţiei şi adoptate de comisia de învăţământ din Senat, absolvenţii de liceu care vor alege să dea bacalaureatul profesional în 2013 vor primi o diplomă cu ajutorul căreia se vor putea angaja pe piaţa muncii, dar nu vor mai avea acces la facultate.
Pentru BAC-ul profesional, elevii vor susţine, pe lângă probele de competenţe, un proiect şi o probă practică, precum şi o lucrare scrisă la educaţia antreprenorială. Examenul de maturitate profesional va putea fi susţinut de orice elev din orice liceu, oricare ar fi filiera sau profilul acestuia, pentru că disciplina de educaţie antreprenorială o parcurg toţi liceenii. În plus, elevii de clasa a XII-a pot alege să susţină în acelaşi an şi bacalaureatul profesional şi pe cel naţional, pentru că se vor da pe rând. Oficialii de la minister susţin că întâi se va da examenul profesional şi apoi examenul naţional, astfel încât cei care vor să dea ambele tipuri de examene să o poată face. @