Minimum șase aspecte ar fi trebuit să dea de gândit celor 60 de investitori VIP și să îi determine pe milionarii români să nu investească în Caritasul de tip nou: derivatele lui Sima.
În cazul Cristian Sima, semnalele de alarmă au fost numeroase. Partea proastă este că nici Daniel Dăianu, nici Puiu Popoviciu, nici măcar Florian Goldstein nu le-au auzit. Deși aveau de-a face cu aceeași clasică schemă Ponzi, cunoscută și din sistemul SAFI, Caritas sau FNI, oameni cu pregătire economică și care știu să-și administreze singuri averea au fost orbiți de ușurința de a face bani și au încercat să tragă potul cel mare pe mâna fostului director al Bursei de la Sibiu, Cristian Sima.
Un fost ministru de finanțe (Daniel Dăianu) și un fost ministru al justiției (Cătălin Predoiu) nu au sesizat dublul conflict de interese în care s-a plasat Sima: președinte Sibex, fost membru CA la Bursa de Valori București (BVB), beneficiind de girul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM), vânzător pe toate canalele de televiziune al unor instrumente financiare complicate și administrator, totodată, al activelor. Cristian Bogaru, avocat partener la Hammond, Bogaru și Asociații, spune că „Sima era directorul bursei, deci reprezenta o garanție, dar în același timp, orice logică investițională spune că nu poți să dai banii tăi directorului bursei care să îi joace pe aceeași bursă. Conflictul de interese era prea evident“.
Deși era directorul Sibex, Cristian Sima era mereu prezent la talk-show-uri TV în care făcea diverse recomandări despre evoluția prețului aurului, despre cât de bine este să investești în forex, în dolari sau euro, în funcție de moment sau necesitate.
În plus, societatea care vinde active financiare trebuie să fie separată de societatea care le administrează, conform legislației internaționale, sau măcar să aibă direcții separate în cadrul acele